Инфекциялык себептер:
Чоңдордо тамак оорунун 50-95% жана балдарда 70% учуру респиратордук виурстардан улам пайда болот: бул аденовирустар, грипп вирустары, ошондой эле бала куракта герпес вирустары.
Тамактагы оорунун 20%дан кем эмес учурдагы себеби бактериялар, көбүнчө стрептококктор жана стафилококктор болуп саналат.
Стрептококктук инфекция стрептококк (Streptococcus) бактериясы боюнча аталган, ал ангинанын оор формасын пайда кылат. Ангина системалуу таасир берген антибиотиктер менен жакшы дарыланат.
Кандида (Candida) түрүндөгү мите козу карындар тамактын инфекциялык бузулуусун сейрек учурда пайда кылат, негизинен бул ооз көңдөйүнүн нормалдуу микрофлорасы бузулган учурда орун алат (антибиотиктер менен дарылоого же химиялык терапияга байланыштуу).
Инфекциялык эмес себептер былжыр челдин механикалык, химиялык же термикалык дүүлүгүүсүн пайда кылат:
Бул факторлор инфекциялардын өнүгүү мүмкүндүгүн жогорулатат:
Мунун баары инфекциялардын өнүгүү мүмкүндүгүн жогорулатат